Onze werking

Onze aanpak

Het multidisciplinaire team wil aan iedere zorggebruiker begeleiding en ondersteuning op maat bieden, afhankelijk van de zorgvraag, en dit zowel individueel als in groepsverband.

Vanuit een herstelondersteunende visie bouwen we de begeleiding op via de SRH-methodiek (Steunend Relationeel Handelen). We ondersteunen het herstelproces zowel in het hier en nu, als toekomstgericht.

De begeleiding richt zich op verschillende domeinen zoals: zelfzorg, fysische en psychische gezondheid, familie en sociale contacten, huishouden, sociale vaardigheden, administratie en budget, dagbesteding, werk, vorming en opleiding, vrijetijdsbesteding, woonalternatieven e.a.

Het team werkt nauw samen met de andere zorgverstrekkers/dienstverleners van de zorggebruiker, zoals de psychiater, de huisarts, de activeringstrajectbegeleider, de voorlopige bewindvoerder, de mantelzorgers... Dus het natuurlijk sociaal netwerk is ook een belangrijke medestander in het herstelproces van een zorggebruiker.

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding

Begeleiding op maat is prioritair. Dit betekent dat de huisvesting ondergeschikt is aan begeleiding waarvan u de regisseur bent. U krijgt een persoonlijke begeleider toegewezen die u mee ondersteunt in het herstelproces. De begeleiding is gebonden aan beroepsgeheim.

De focus ligt op het verbeteren van de levenskwaliteit en het (opnieuw) verkrijgen of behouden van uw plaats, jouw sociale rollen in de samenleving.

Levensdomeinen

Levensdomeinen

Tijdens het begeleidingsproces maken we samen werk van uw wensen en zorgnoden op verschillende domeinen zoals wonen, werken (zinvolle dagbesteding), leren, vrije tijd en sociale contacten, lichamelijke en psychische gezondheid, relaties, zelfzorg, financiën, juridische en justitiële begeleiding, mobiliteit, veiligheid en zingeving.

Alle aandacht gaat in de eerste plaats uit naar de eigen krachten en sociale leefwereld en verder ook naar de psychosociale kwetsbaarheid om het herstel zo goed mogelijk waar te maken.

Regie in eigen handen

Regie in eigen handen

Als regisseur maakt u samen met uw begeleider een begeleidingsplan op, waarvan u de eigenaar bent. U bepaalt uw doelstellingen en hoe u die wil waarmaken. U evalueert het plan regelmatig met uw begeleider en stuurt bij waar nodig.

U kiest in alle vrijheid uw huisarts en psychiater voor de medische opvolging en behandeling van uw gezondheid.

Uw context, familie, belangrijke personen in uw leven kunnen waar nodig en wenselijk een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van uw herstel. De begeleiding staat open voor een goede samenwerking met uw natuurlijk netwerk en zorg- en dienstverlenend netwerk.

Zinvolle dagbesteding

Zinvolle dagbesteding

Een verblijf in beschut wonen is een tussenstap naar zelfstandig wonen en dus ook re-integratie in de samenleving. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedere zorggebruiker 3 dagen per week een zinvolle dagbesteding opneemt.

Het soort dagbesteding varieert tussen werk, vrijwilligerswerk, dagbehandeling, dagactiviteiten, een opleiding, arbeidszorg, hobby’s…

Verblijf

Om een begeleidingstraject zo optimaal mogelijk te laten verlopen, kan een woning van ons Initiatief Beschut Wonen ter beschikking gesteld worden voor een tijdelijk verblijf met lotgenoten. Dit kan een tijdelijke tussenstap zijn alvorens u zelfstandig gaat wonen. Soms betekent dit een oplossing op langere termijn, tot een andere woonzorgvorm meer geschikt lijkt.

Woont u zelfstandig, dan komt de begeleiding bij u thuis langs en kan u gebruik maken van alle zorgdiensten van Beschut Wonen.

Hoe verloopt het verblijf?

Hoe verloopt het verblijf?

Tijdens het verblijf woont u samen met 3 tot 7 lotgenoten, waarmee u bepaalde gemeenschappelijke ruimtes deelt: de living, de uitgeruste keuken en eetplaats, de wasplaats met en gemeenschappelijke wasmachine en droogkast en het sanitair. U staat samen met uw huisgenoten in voor de maaltijden, het huishouden en het onderhoud van de woning. In de groepswoning is begeleiding tijdens de week op regelmatige tijdstippen overdag aanwezig, maar niet constant en ook niet in het weekend.

Het samenleven in groepsverband is een geschikte werkvloer om allerlei vaardigheden aan te leren, bij te sturen en te trainen.

  • We oefenen sociale vaardigheden in het dagelijkse samenleven door te praten en rekening te houden met elkaar, te onderhandelen, elkaar complimenten te geven, te leren omgaan met spanningen en conflicten, compromissen te sluiten…
  • Huishoudelijke vaardigheden komen aan bod door van elkaar te leren, voor elkaar te koken, het huis (de gemeenschappelijke ruimtes) te onderhouden, het organiseren van de was, droog en strijkactiviteiten…
  • Administratieve en organisatorische vaardigheden zijn nodig om het dagelijkse leven te structureren via afsprakenbladen, inkooplijsten, taakverdelingslijsten… en oefenen we wekelijks tijdens de bewonersvergadering.

Proefperiode

Proefperiode

We beschouwen de eerste 3 maanden van de begeleiding als een proefperiode, afgesloten met een evaluatiemoment met uzelf, de individuele begeleider, de coördinator en de medische coördinator.

Bij een positieve evaluatie door alle betrokkenen vervolgt het begeleidingsproces. Indien er geen positieve evaluatie mogelijk is, kunnen we met duidelijke argumenten een einde stellen aan de begeleidingsovereenkomst.

Administratieve afspraken

Administratieve afspraken

Na het afsluiten van de begeleidingsovereenkomst met beschut wonen, krijgt u de nodige begeleiding en ondersteuning, al dan niet gekoppeld aan een tijdelijk verblijf in één van de woningen van beschut wonen in Zottegem, Oudenaarde of Geraardsbergen (inclusief verblijfsovereenkomst).

We vragen u ook om een huishoudelijk reglement te tekenen, waarin staat hoe de begeleiding en uzelf zo goed mogelijk aan de slag kunnen gaan mits het respecteren van afspraken en leefregels.

Nuttige informatie

Nuttige informatie

U krijgt de nodige informatie over belangrijke aspecten i.v.m. de begeleiding door beschut wonen, zoals:

  • de klachtenprocedure
  • het reglement rond privacy en de bescherming van de persoonsgegevens
  • informatie inzake brandveiligheid: brandpreventie, -detectie en –bestrijding
  • informatiebrochure over de patiëntenrechten.

Waarden

Waarden

Respect en solidariteit zijn belangrijke waarden in het samenleven met elkaar. We verwachten van iedere bewoner een open houding naar de anderen.

Wederzijds respect tussen de begeleiding (elk teamlid is evenwaardig) en de bewoner, maar ook tussen de zorggebruikers (elke medebewoner is evenwaardig) en de bewoner, dragen bij tot een goed leefklimaat.

Conflictbeheersing

Conflictbeheersing

Bij moeilijkheden of conflicten kan u steeds bij de begeleiding terecht. Een probleem kan u zelf aankaarten op de bewonersvergadering, en anders met behulp van de begeleiding.

De begeleiding is overdag te bereiken op het telefoonnummer van het bureel of via de nood-gsm. Indien echt nodig kan u na de werkuren, dus voor 9u00 ’s morgens en na 17u00 ’s avonds naar dit laatste nummer bellen om raad en hulp te vragen aan de begeleiding van wacht.

Elke zorggebruiker kan indien nodig een beroep doen op de ombudsdienst.

Wat wij verwachten van de bewoners

Wat wij verwachten van de bewoners

  • Wekelijkse aanwezigheid op de bewonersvergadering (op dinsdagavond 18u00 tot ongeveer 19u30 à 20u00. Doel: praktische zaken voor het samenleven en –wonen afspreken en stilstaan bij de leefsfeer in groep.
  • Wekelijks een gedeelte van het gemeenschappelijke huishouden opnemen. Vele handen maken licht werk!
  • Een bijdrage leveren om de kassa te spijzen voor de aankoop van gemeenschappelijke producten (poetsproducten, wasmiddel, vuilniszakken, koffie, wc-papier, keukenpapier, lampen…), en voor voedingswaren (indien er samen wordt gekookt).
  • Afwezigheid steeds melden aan de begeleiding of permanentie via de nood-gsm (liefst voor middernacht). Dit is belangrijk in gevaarsituaties (brandgevaar), maar ook voor de ziekteverzekering.
  • De infobrochure over brandpreventie, branddetectie en wat je moet doen in geval van brandgevaar aandachtig lezen.
  • Ieders rust en privacy respecteren. Enkel wie uitgenodigd wordt op de kamer/studio van een andere bewoner, kan deze betreden.
  • Er is een algemene nultolerantie voor gebruik van alcohol, drugs en niet door een arts voorgeschreven medicatie.
  • U kan uw studio of kamer naar eigen smaak inrichten. Het basisinterieur is voorzien: bed, nachtkastje en kleerkast, tafel en stoelen, lavabo en lavabomeubel. Soms hebben wij zaken in stock, zoals een zetel of tv.