Hoe aanmelden?

Wilt u zich aanmelden (of dit door iemand anders laten doen)? Download het hieronder vermelde aanmeldingsdocument of vraag ons om het u per post of per e-mail op te sturen. Laat het medische gedeelte door uw huisarts of psychiater invullen.

Stuur het volledig ingevulde document naar de coördinerende psychiater op onderstaand adres:
IBW ‘De Vlaamse Ardennen’
Penitentelaan 7
9620 Zottegem

of mail het naar info.bwvl@gpn.be.

Wie komt in aanmerking voor beschut wonen?

  • 18 jaar tot 65 jaar
  • voldoende gestabiliseerde psychiatrische problematiek en/of psycho-sociale kwetsbaarheid
  • bereid tot deelname aan de intakeprocedure
  • akkoord gaan met overleg tussen de verschillende betrokken hulpverleners
  • bereid om de eigen situatie bespreekbaar te stellen, een begeleidingsplan op te maken om wensen en doelen te realiseren met begeleiding
  • bereid tot het zoeken en het opnemen van een zinvolle dagbesteding
  • beschikken over een zekere zelfredzaamheid en bereid om daar verder aan te werken
  • beschikken over basale vaardigheden of bereid hieraan te werken: huishoudelijke, sociale (samenleven, conflicten hanteren, leefsfeer creëren), administratieve en communicatieve vaardigheden en zelfzorg.

Intakeprocedure

We nodigen u zo snel mogelijk uit voor een eerste intakegesprek op het bureel van beschut wonen te Zottegem. U mag gerust iemand meebrengen die u bijstaat en eventueel ook iemand van de doorverwijzende instantie.

U maakt kennis met twee mensen van de begeleiding die informatie verschaffen over beschut wonen. We luisteren naar de verwachtingen en wensen van u als kandidaat-zorggebruiker en van uw sociaal netwerk. Uw zorgvragen krijgen alle aandacht tijdens dit gesprek.

Beslissing over opname

Het team bespreekt de gegevens en beslist of u als kandidaat-zorgebruiker wordt uitgenodigd voor een tweede intakegesprek met de coördinerende psychiater van beschut wonen. Deze arts zal het met u hebben over uw psychiatrische kwetsbaarheid en behandeling.

Ten slotte beslist het team of u al dan niet terecht kan in beschut wonen. In dat geval:

  • plannen en starten we de begeleiding en eventueel het verblijf
  • of komt u op de wachtlijst terecht tot we de begeleiding (en eventueel het verblijf) kunnen opstarten.

Voorstellen alternatieven

Mensen met actief toxicomaan gedrag (actueel en actief gedrag van misbruik van middelen zoals medicatie, alcohol en illegale drugs), sterke suïcidale neigingen (neiging tot zelfmoord), sterk antisociaal gedrag, die geen bereidheid tot ontwenning (alcohol, medicatie, drugs) vertonen of die geen begeleiding en toezicht aanvaarden, komen niet in aanmerking voor een verblijf in beschut wonen.

In dat geval delen we de reden mee aan de kandidaat-zorggebruiker zelf, eventueel ook aan de familie, de context en de doorverwijzende instantie. Indien mogelijk verlenen we advies of stellen we andere mogelijkheid tot begeleiding voor.